Periodontal hastalık; diş eti ile dişleri oluşturan ve destekleyen dokuları etkisi altına alan iltihabi bir rahatsızlıktır. Ağız yapısı gereği zararlı ve zararlı olmayan bakterileri her daim bir arada bulundurur. Bu bakteriler zaman içinde dişlere yapışarak plak oluşumuna yol açar. Plaklar ağız içinde ulaşılamayan bölgelere yerleşmeye başladığında bakteriler çoğalır ve tartar olarak adlandırılan daha sert bir tabaka oluşturur. Bu tabaka zamanla dişleri çevreleyen yumuşak dokulara zarar verir ve diş eti hastalıkları ortaya çıkar.
Periodontal hastalığının iki aşaması vardır: gingivitis ve periodontitis. Gingivitis yani diş eti iltihabı hastalığın başlangıç aşamasıdır ve kendini kırmızı, şişmiş diş etleri ile belli eder. Günlük düzenli ağız bakımı ile tedavi edilebilir. Bununla birlikte, hastalık tedavi edilmeyip ilerlediğinde iltihap kemiğe yayılır ve periodontitise dönüşür. Diş eti çekilmesi, kemik kaybı ve hatta diş kaybına bile neden olabilmektedir.
Diş Eti Hastalığı Belirtileri
- • Diş eti hastalıkları çeşitli şekillerde kendini gösterir:
- • Şişmiş veya kabarık diş etleri
- • Alışılmadık derecede kırmızı veya mor diş etleri
- • Diş eti çizgisinde hassasiyet veya ağrı hissi
- • Diş etlerinin kolayca kanaması
- • Gereksiz kanamaya neden olan fırçalama veya diş ipi kullanımı
- • Ağız kokusu
- • Diş eti çizgisinde veya dişlerin arasında irin
- • Diş hareketleri
- • Diş kaybı
Bu belirtileri yaşıyorsanız, sorunun daha da kötüleşmesini beklemeden mümkün olan en kısa sürede diş hekiminize başvurmanız önemlidir. Zamanında tedavi, diş etlerinize ve dişlerinize daha fazla zarar gelmesini önlemenizi sağlayabilir.
Periodontal Hastalıkların Tedavileri
Periodontal hastalığın tedavisi aşağıdaki yöntemlerden bir veya birkaçı ile sağlanabilir:
Profesyonel Diş Temizliği: Diş plağı ve tartarın temizlenmesi, dişteki iltihabını kontrol altına alınması ve hastalığın ilerlemesini durdurmak için yapılır.
Diş Eti Ceplerinin Temizlenmesi: Diş etleri ile diş kökleri arasındaki cepleri temizleyerek diş ve diş etlerini iyileştirmek için yapılır.
Diş Eti Ameliyatı: Diş eti dokusunun cerrahi teknikler kullanılarak onarılması ve şekillendirilmesidir.
Kemik Grefti: Kemik grefti, kemik kaybı olan bölgelerde kayıp kemik dokusunu yeniden sağlamak için kullanılır.
Antibiyotik Tedavisi: Bazı durumlarda diş eti hastalığına neden olan bakterileri öldürmek için antibiyotik tedavisi de kullanılabilir..
Diş İmplantları: Diş eti hastalığından dolayı dişler kaybedildiğinde, dişlerin yerine diş implantları yapılabilir.
Tedavi yöntemi hastalığın şiddetine ve evresine göre belirlenir. Ayrıca hastanın ağız hijyeni alışkanlıkları ve diğer sağlık durumları da tedavi planına dahil edilir. Tedavinin amaçları diş kaybını önlemek, diş fonksiyonunu yeniden sağlamak, hastalığın ilerlemesini durdurmak ve ağız sağlığını iyileştirmektir.