Diş İmplantı
Diş implantı, dişin yapay köküdür. İmplantasyon sırasında implant çeneye vidalanır. Eksik olan doğal dişin kökünün yerini alır. İmplant takıldığında üzerine diş kronu adı verilen yapay bir diş vidalanır.
Diş implantlarının kaybı, komşu dişlere zarar vermeden dişin kökünü restore etmemizi ve protez yapmamızı sağlar. Protez çiğneme fonksiyonunun yüksek oranda geri kazandırır. Bu, hastanın yumuşak ve sert yiyecekleri tamamen çiğneyebileceği, ancak kızarmış ekmek ve fındık gibi çok katı yiyeceklerden kaçınması gerektiği anlamına gelir.
Diş implantasyonu prosedürü aşağıdaki adımlardan oluşur:
- • Konsültasyon, tedavi planının hazırlanması
- • İmplantasyon, geçici protezler
- • Kontrol
- • İmplant üstü kalıcı kron protezlerinin takılması
Diş implantasyonu bir veya daha fazla diş eksik olduğunda çiğneme fonksiyonunu geri eski haline getirmenin en gelişmiş ve etkili yoludur. Modern yöntemler, çenede tüm dişler eksik olduğunda bile implantasyonu başarıyla yapılmasını sağlamaktadır. İmplantasyon ayrıca protez dişlerin çeneye sabitlenmesi içinde kullanılır.
Dişler ve diş boşlukları uzun süre tedavi edilmezse alt ve üst çenedeki kemik miktarı azalır, komşu dişler, diş kaybı olan boşluk tarafa döner, öndeki dişler uzar. Daha fazla diş kaybedildiğinde, bir kişinin yüzü bile değişir yanaklar, dudaklar çöker, burun ve çene çıkıntılı görünür, kişi görsel olarak daha yaşlı görünür. Sadece görünüş değil, aynı zamanda sağlık, psikolojik ve benlik saygısı da zarar görecektir.
Diş implantların başarılı bir şekilde yapılabilmesi için alt ve üst çenede yeterli oranda kemik dokusu bulunmalıdır. Bulunmadığı taktirde Sinüs Lifting işlemi yapılarak kemik dokusu kazandırılmaktadır.
Sinüs Lifting
Sinüs kaldırma, üst çenede azı(arka) dişler bölgesinde kemik dokusu oluşturmak için kullanılan cerrahi bir operasyondur. Bu manipülasyon, hastanın diş implantasyonuna ihtiyaç duyduğu, ancak azı dişlerinin olmadığı (dördüncüden başlayarak büyük dişler) ve bu nedenle implantları yerleştirmek için yeterli kemik dokusunun olmadığı durumlarda gerçekleştirilir.
Duruma ve kemik dokusu kaybının derecesine bağlı olarak, bu işlemi gerçekleştirmenin 2 yöntemi vardır:
• Açık sinüs lifting
• Kapalı sinüs lifting
Açık Sinüs Lifting
Diş hekimlerinin en çok kullandığı klasik yöntemdir. Açık sinüs lifting operasyonunun tamamı lokal anestezi altında ilerler, diş etinin üst çenenin yan kısmında kesilmesi, sinüs bölgesinde bir kenara itilmesi ve kemik üzerine bir giriş yapılmasından sonra, doktor bu delikten içerideki sinüsü kaplayan mukoza zarına gelir, buna Schneider zarı da denir. Bundan sonra, özel cerrahi aletler kullanarak, diş hekimi Schneider zarına zarar vermeyecek şekilde dikkatlice sinüs mukozasını kaldırır ve kemik materyalini oraya döker. İşlem tamamlandığında yara dikilir ve kemik dokusunun tam oluşumuna kadar yaklaşık 4-6 ay beklendikten sonra implantı yerleştirme işlemi yapılacaktır.
Kapalı Sinüs Lifting
Kapalı sinüs lifting tekniği, diş etlerine özel kesiler yapılmasına gerek olmamaktadır. Bu işlem sırasında, tüm işlemler diş implantının yerleştirilmesi için açılan delikten yapılır. Doktor, özel cerrahi aletlerin yardımıyla Schneider zarını kaldırır, içinde yırtılmayı önleyen bir hava yastığı oluşturur ve ardından oluşan boşluğu kemik materyali ile doldurur.
Kapalı sinüs kaldırmanın şüphesiz artısı, ilk kemik hacminiz 3-4 mm ise, büyütme operasyonundan hemen sonra aynı gün implant takılabilmesidir. Ayrıca kapalı sinüs lifting uygulaması açık olanın aksine pratik olarak geride morluk ve şişlik bırakmaz ve iyileşme süreci genel olarak çok daha kolay ve hızlıdır.
İmplant Cerrahisinin Avantajları Nelerdir?
Doğal görünüm ve estetik: İmplantlar doğal dişlerin görünüşünü ve estetiğini mükemmel şekilde taklit eder. Doğal bir gülümsemeye olanak sağlayacak şekilde renk, şekil ve boyutta kişiye özel olarak tasarlanmıştır.
Kalıcı çözüm: İmplantlar diğer diş hekimliği yöntemlerine göre uzun vadeli bir çözüm sunar. İyi bir ağız hijyeni ve düzenli diş bakımı ile implantınızın ömrünü uzatabilirsiniz.
Diş fonksiyonlarının restorasyonu: İmplantlar eksik dişlerin yerine geçer ve çiğneme, konuşma gibi diş fonksiyonlarını yerine getirir. Böylece yemek yeme, sosyalleşme gibi günlük aktivitelerinizi rahatlıkla gerçekleştirebilirsiniz.
Çene yapısının korunması: İmplantlar çene ile birleşerek onu uyarır ve çene yapısının kaybını önler. Diğer diş tedavi yöntemlerinde olduğu gibi sağlam dişlere zarar vermez.