Dişlerdeki düzensizliklerin teşhis edilmesi, önlenmesi ve dişlerin hareket ettirilerek hizalanmasıyla ilgilenen diş hekimliği uzmanlık dalıdır. Ortodontik tedavideki amaç, düzgün bir diş dizilimi ve güzel bir gülüş elde etmek; ısırma, çiğneme, yutma, konuşma ve hatta nefes alma gibi ağız ile çene fonksiyonlarının düzgün çalışmasını sağlamak; alt-üst çene arasındaki kapanış bozukluklarının giderilmesidir.
Ortodontik Tedavi Neden Uygulanmalıdır?
Ortodontik tedavi ile dişler ile çene yapısındaki işlevsel düzensizliklerin sağlık üzerindeki sonuçlarına müdahale edilir. Üst üste binen dişler çiğneme ve fırçalamayı zorlaştırır bu da dişlerin daha hızlı aşınmasına neden olur. Üst çene ve alt çene arasındaki konumsal uyumsuzluk çene eklemleri ile birleşim yerinde veya boyun bölgesinde ağrıya sebebiyet verebilir. Aralıklı diş yapısı veya fazla dişler ağız için hijyen problemlerine ve estetik bozukluklara neden olabilir.
Ortodontik Tedavi Ne Zaman Yapılır?
Ortodontik tedaviye başlama yaşı diş ve çene yapısındaki problemin türüne göre değişkenlik göstermektedir. Söz konusu problemler çoğu zaman kalıtsal kökenlidir. Bununla beraber parmak emme, süt dişinin erken kaybı gibi diğer faktörler de yapı bozukluğunu ilerletebilir ve sorunun düzeltilmesini zorlaştırabilir. Bu nedenle 7 yaşlarında bir uzmana başvurmak önerilir. Bu ön konsültasyon çene gelişimi ve diş çıkma süreçlerinin değerlendirilmesini sağlar ve sorunun ciddiyetini azaltmaya yardımcı olur.
Engellenmesi gereken sorunların tespitine yönelik bu ilk aşamanın ardından asıl tedavi gelişimin aktif olduğu ve ağızda yeterli sayıda kalıcı dişlerin bulunduğu 11 veya 12 yaş civarında başlar. Ancak çocuğun yetişkin dişlerinden kaç tanesinin çıktığına ve yüz ile çenesinin gelişimine göre farklılık gösterebilmektedir.
Bununla beraber, ortodontik tedavi için bir yaş sınırı bulunmadığından yetişkinler bu tedaviye her yaşta başlayabilir.
Ayrıca, ortodontik tedavinin diş çürüğü ve diş eti problemlerini artırabilme riski sebebiyle ağız içerisindeki hijyen tam sağlandıktan sonra tedaviye başlanması tavsiye edilmektedir.
Ortodontik Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
• Tel tedavisi
• Şeffaf plaklar
• Sabit ortodontik apareyler
• Hareketli ortodontik apareyler
• Çene ortopedisi